Beterburen

Echt Amsterdams Erkent

Beterburen is dé organisatie in Amsterdam en omstreken die zich inzet voor goed contact met de buurt en omwonenden. Een goede doelstelling, het komt namelijk nogal ‘ns voor dat er problemen bestaan tussen bepaalde buren. Dit zorgt voor een vervelende sfeer en soms zelfs voor heftige confrontaties. Situaties waarbij niemand gebaat is en die iedereen een vervelend gevoel bezorgen. Op zulke momenten komt Beterburen in actie, ze helpen bemiddelen bij conflicten en streven ernaar mensen op een constructieve manier de problemen te laten oplossen.

image (3)

Bente London (1963)

Benthe London, directrice bij Beterburen: “Irritaties en ruzies ontstaan vaak omdat buren elkaar  niet kennen. Ze praten niet of nauwelijks met elkaar en hebben dus geen idee wat er speelt. Mensen vullen  vaak veel al zelf in en hebben vooroordelen. ‘Je snapt toch wel dat ik moet uitslapen als ik nachtdienst heb gehad. Waarom maken jullie dan zoveel lawaai.’ Maar als de buren helemaal niet weten dat de buurman  ‘s nachts moet werken, kan je het hen ook niet kwalijk nemen dat ze geluidsoverlast veroorzaken.”

London is sinds 2007 directeur bij Beterburen. Ze vindt het leuk om een kleine organisatie uit te bouwen en groter te zien worden. “ Burgerparticipatie en leefbaarheid zijn belangrijke kernwaarden.” Beterburen groeit dan ook als kool en de stichting is inmiddels in alle Amsterdamse stadsdelen actief. De gemeente Uithoorn en Amstelveen hebben zich in 2012 aangesloten, Aalsmeer deze zomer en de Zaanstreek komt er in 2014 bij. Naast de samenwerking met deze gemeenten onderhoudt Beterburen ook nauw contact met politie Amsterdam-Amstelland en verschillende woningcorporaties.

Voor de stichting werken 220 vrijwillige buurtbemiddelaars, meer dan tweederde is vrouw. Per jaar zijn er 1200 aanvragen voor bemiddelingen. Alle vrijwilligers krijgen een training van 6 dagdelen, nascholing en begeleiding. Voorwaarde is wel dat ze zich minimaal anderhalf jaar voor Beterburen inzetten. Bente Thé vindt het leuk om met hen samen te werken: “Ze zijn enthousiast en inspirerend.”

Tjitse Dijkema (1947)

image (1)

De oud-projectleider stadsvernieuwing zet zich sinds 2008 in als bemiddelaar voor Beterburen. Gewoon omdat hij het “belangrijk vindt om mensen bij elkaar te brengen”. Dijkema noemt zich een heus harmoniemens: “Mensen moeten niet met elkaar in conflict leven.”

Hij gaat nooit alleen bij de mensen langs, altijd met z’n tweeën. Dat is beter, twee horen en zien immers meer dan één. Bovendien kan je elkaar ondersteunen en aanvullen. Vaak is geluidsoverlast een oorzaak voor een slechte relatie tussen omwonenden, soms leidt dit zelfs tot een conflict. Met beide buren vindt dan eerst een individueel intakegesprek plaats, hierin wordt onder andere gevraagd hoe de bewoner zich zelf heeft opgesteld. Vaak realiseren de bewoners zich hierdoor al dat de ruzie uit de hand is gelopen en ze moeten proberen de relatie te herstellen.

Het komt niet altijd tot een oplossing, van de betrokkenen wordt immers wel een stuk eigen inzet verwacht. Ze moeten het uiteindelijk zelf doen en als ze niet naar elkaar willen luisteren, houdt het op. Voor de bemiddelaars is het in ieder geval altijd weer spannend bij wie ze aanbellen.

Soms loopt een ruzie hoog op. Tot fysiek geweld is het gelukkig nooit gekomen. Dijkema heeft wel eens met zijn vuist op de tafel moeten slaan. Maar het merendeel van de conflicten weet hij met zijn sociale en diplomatieke vaardigheden – want die heb je wel nodig – op te lossen. Hij vindt het leuk om vrijwilliger te zijn bij Beterburen. “Je komt op veel verschillende plekken in de stad, je ontwikkelt jezelf en leert ook om in je eigen privéleven beter om te gaan met conflicten.”