Ooit brouwden Arno Kooy en Fer Kok hobbymatig bier, hun geld verdienden ze in de geestelijke gezondheidszorg. In 2001 ontstond het idee om vanuit die sector mensen een plek te bieden met stoer en eerlijk werk: een bierbrouwerij.
Op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid, in een voormalig naai atelier op één hoog, startten Fer en Arno Brouwerij de Prael. Een jaar later werd, met de steun van 20 vrijwilligers, voor het eerst een Johnny gebrouwen. Als snel was het pand te klein en werd er serieus over schaalvergroting nagedacht. “Het moest toch mogelijk zijn om meer mensen met deze achtergrond een werkplek te bieden?!”
Na een jaar diende het pand aan de Oudezijds Voorburgwal zich aan: totaal vervallen, maar wél op een van de oudste en mooiste plekken in het centrum van Amsterdam. Al rond 1300 lag hier een bierkaai en voerden houten schepen bier aan vanuit Duitsland. Later ontstonden hier de eerste brouwerijen van Amsterdam. Het pand werd gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de brouwerij. In augustus 2008 was de brouwerij klaar en werd het eerste bier met de nieuwe brouwinstallatie gebrouwen: een Mary.
De medewerkers
Het vele handwerk is zeer geschikt voor de 100 medewerkers met een psychiatrische achtergrond. Zij komen moeilijk in aanmerking voor een reguliere baan. Bij de Prael doen ze ervaring op en het werk is afwisselend: malen, brouwen,afvullen, lageren, etiketteren en inpakken. En natuurlijk achter de bar in het proeflokaal of klanten helpen in de winkel.
Andreas Smith
Andreas (48) werkt met veel plezier in De Prael. Drie dagen per week: twee in het proeflokaal en een dag in de winkel. Dat hij half Duits en half Engels is, zoals hij het zelf noemt, komt goed uit. Lekker handig als hij buitenlandse klanten te woord moet staan. Het gaat goed met Andreas. Hij zou zelfs graag nog een dag extra willen werken. Andreas heeft een lange weg achter de rug. In de jaren 80 had hij een goedlopende coffeeshop in de Jordaan. Stadsrenovatie leidde tot een gedwongen sluiting en de uitkoopsom van bijna 50 duizend gulden ging vlot op aan coke en later zelfs heroïne. Andreas raakte verslaafd en ontheemd. Bij de Prael heeft hij een nieuw huis gevonden. Hij geniet van de goede sfeer, fijne collega’s en spreekt met veel respect over zijn “baas” Arno Kooy. Drugs zijn verleden tijd, maar af en toe een biertje (“niet meer dan twee”) mag nog wel.
Kira Zijlstra
Kira (21) komt uit Uithoorn en zit op het ROC Amsterdam, richting sociaal-cultureel werk. Voor haar stage heeft ze bewust voor De Prael gekozen. Dat leek haar wel apart, zo’n brouwerij. Het bevalt goed, ze weet nu al dat ze best wel na haar studie in De Prael zou willen werken. Kira doet veel regeldingetjes in de winkel, neemt de telefoon op, vult de schappen en helpt natuurlijk de klanten. Het leukste vindt ze de begeleiding van collega’s zoals Andreas. “Ze zijn allemaal uniek. Vaak moet ik ze helpen als ze een moeizame dag hebben omdat ze problemen hebben. Bijvoorbeeld als ze thuis ruzie hebben of zoiets. Ik ben een soort uitlaatklep voor ze.” Tegenwoordig werken er bij De Prael zo’n 125 mensen waarvan ongeveer 100 met een psychiatrische achtergrond. Arno Kooy en Fer Kok zijn beretrots op het resultaat. En terecht. Daarom krijgt De Prael het stempel Echt Amsterdams!