BuurtBuik

Echt Amsterdams Erkent

Armoede, sociale isolatie en voedselverspilling zijn grote problemen. Hoe mooi zou het zijn als deze drie dingen met één initiatief een beetje verholpen kunnen worden? Het Amsterdamse initiatief BuurtBuik doet dit op lokale schaal. Echt Amsterdams sprak met Bastiaan (bestuurslid en coördinator van de vrijwilligers) over dit originele project.

Lekker, gezellig en gratis
BuurtBuik is geïnspireerd op een Portugees project genaamd Refood. Roel Raterink, de oprichter van BuurtBuik, was gelijk enthousiast toen hij het simpele maar effectieve idee tijdens een bezoek aan Lissabon zag. Roel besloot dat er een soortgelijk project in Amsterdam moest komen, aangezien de problemen die het initiatief aanpakt ook hier aan de orde van de dag zijn. Na de eerste gesprekken met de gemeente over het idee en het organiseren van een eerste pilot, is eind 2014 in Amsterdam-Zuid het eerste BuurtBuik-project van start gegaan. Het concept is simpel: BuurtBuik haalt overvloedig eten op bij horeca en supermarkten waarmee vrijwilligers vervolgens een lekkere gratis maaltijd van koken. Het sociale contact met buurtbewoners maakt een etentje daarnaast extra gezellig! Iedereen is welkom om aan te schuiven bij een maaltijd in één van de vier stadsdelen BuurtBuik waar het momenteel actief is. Er wordt wel geprobeerd om mensen te bereiken die het goed kunnen gebruiken: mensen die niet goed rondkomen, mensen die meer sociaal contact zoeken maar ook mensen die erg bezig zijn met voedselverspilling tegen te gaan genieten regelmatig van een lekkere en gezonde maaltijd bij BuurtBuik.

Een gezonde verrassing
Wat je te eten krijgt bij BuurtBuik, weet je niet van te voren. Het is uiteraard ook geen normaal ‘restaurant’. De kokende vrijwilligers moeten creatief omgaan de producten en maaltijden die op die dag binnenkomen. Het eten dat BuurtBuik serveert voldoet altijd aan de kwaliteitseisen. Bastiaan vertelt daarover meer: “Warm eten is na het koken meestal twee dagen goed, mits het goed gekoeld en afgedekt wordt. Wij halen het eten altijd de zelfde dag dat wij het uitserveren op, om de kwaliteit te waarborgen”. De kwaliteit van het eten draagt bij aan de gezondheid van de buurt. Volgens Bastiaan weten veel mensen niet wat gezond eten is of hebben er simpelweg het geld er niet voor. Bij BuurtBuik krijgen zij die gezonde maaltijd wél, waarmee zij de buurtbewoners ook een beetje leren wat gezond eten is.

Drie problemen in één
Per week worden er door BuurtBuik rond de 400 á 500 maaltijden uitgedeeld, dat is heel veel voedsel dat gered wordt. “Dat voedsel zou anders voor een groot deel worden weggegooid, hè?”, legt Bastiaan uit. “Er is heel duidelijk ergens een overschot en ergens een tekort. Het zou zonde zijn als dat niet aan elkaar verbonden wordt en je er beide een stukje mee oplost. Het is gewoon te regelen, je kan in jouw buurt het BuurtBuik model zo opzetten, ook zonder veel geld te investeren”, vindt Bastiaan. Het buurtgevoel en het met iedereen een praatje maken maakt BuurtBuik volgens Bastiaan Echt Amsterdams. Wij zijn het hier zeker mee eens en vinden dat BuurtBuik met de eigenwijze oplossing waarmee het drie problemen in één oplost zeker de Echt Amsterdams Erkenning verdient. Gefeliciteerd!

Website: buurtbuik.nl