(Cafe) de Ceuvel

Echt Amsterdams Erkent

Het was één van dé nieuwste hotspots onder de Amsterdamse jongeren afgelopen zomer. Een oude scheepswerf in Amsterdam-Noord is de locatie van (Café) de Ceuvel, een broedplaats voor creatievelingen. Een broedplaats op zwaar vervuilde grond. Dit willen zij echter veranderen. Hoe? Echt Amsterdams was hier ook benieuwd naar en sprak met Toon, mede-eigenaar van het Café.

Het idee voor de Ceuvel is ontstaan nadat de Gemeente Amsterdam een prijsvraag had uitgeschreven om een oude scheepswerf in Amsterdam-Noord nieuw leven in te blazen. Diegene met het beste plan om van deze vervuilde grond iets moois te maken, mag de grond 10 jaar lang gebruiken. Dit was nog behoorlijk lastig, in vervuilde grond mag men namelijk niet graven. Dat betekent dat er ook geen funderingen of rioleringen gebouwd kunnen worden. Toon vertelt hoe het architectenbureau van Studio Valkenier dit hebben opgelost: “Waarom zetten wij geen woonboten op het land? Dan heb je geen fundering nodig. Daarnaast worden in Nederland heel veel woonboten gesloopt, dan is dit natuurlijk een goed alternatief”. Op de Ceuvel staan inmiddels 15 woonboten waar verschillende creatieve bedrijven hun plekje hebben gevonden.

Tussen deze woonboten groeien planten die met een nieuwe techniek de grond zuiveren. Dat is slechts één van de dingen die er op de Ceuvel gebeuren. De Ceuvel wil het tegenovergestelde doen van wat er normaal gebeurt: zij willen de plek schoner achter laten dan dat zij er aan kwamen. Naast de planten, hebben zij alle woonboten geupcycled. Het afvalwater wordt ter plekke gezuiverd, de boten zijn heel goed geïsoleerd, het afval wordt verwerkt tot mest. Toon: “Wij willen een toekomstbeeld voor de grote steden zijn. Wij willen laten zien dat het heel goed mogelijk is om zelfvoorzienend te zijn, dat is één van de grootste uitdagingen voor de toekomst.”

Toon, die overigens zelf nog studeert, is mede eigenaar van Café de Ceuvel. Het Café is de openbare plek van de Ceuvel, waar ook compleet gewerkt wordt naar het idee van de creatieve broedplaats. “Dat daar zijn oude meerpalen”, begint Toon. Vol enthousiasme vertelt Toon over hoe alles is opgebouwd uit hergebruikte materialen. Naast dat het is opgebouwd uit hergebruikte materialen, doen zij er alles aan om de gehele horeca gelegenheid zo duurzaam mogelijk te runnen. Dat proces is nog in ontwikkeling. “Wij zijn nu bezig met een biogasboot. Dan kunnen wij het afval omzetten in gas, waarmee wij kunnen koken. Daarnaast komen er binnenkort zonnepanelen op het dak. Ook zijn er plannen om onze eigen fruit en groentes te kweken.”

Inmiddels is het een jaar geleden dat de Ceuvel is begonnen. Tegenwoordig loopt alles op rolletjes, het begin was echter heel hectisch. Ook voor het Café, zo vertelt Toon. “De vergunning kregen wij pas een dag voor de opening. Voor de opening dachten wij; het zal wel niet heel erg storm lopen, wij doen het met zijn vieren. Bij de opening kwamen echt zo veel mensen. Wij hebben toen al onze vrienden moeten opbellen: kunnen jullie helpen? Wij hadden ook een iPad als kassa.” Kan je het je voorstellen? Een goedlopende horecagelegenheid die op een iPad als kassa draait..

Wat de Ceuvel vooral wil laten zien is dat het wel kan. “Ik denk ook dat het daarom Echt Amsterdams is. Soms is alles zo strak geregeld, dat er geen ruimte is voor ideeën als deze. Amsterdam moet een stad zijn waar mensen de vrijheid hebben om iets te ondernemen. Dan kan het namelijk wél.”, aldus Toon. Wij zijn het daar mee eens. Om deze reden verdient de Ceuvel ook zeker de erkenning van Echt Amsterdams. Amsterdam moet een plek zijn waar het wél kan.