Iedereen heeft wel iets wat hij of zij heel goed kan. De Buurtschool in Amsterdam Noord is een plek waar jij jouw expertise kan delen met iedereen uit de buurt; een school door en voor de buurt. Echt Amsterdams was heel benieuwd hoe dit werkte en welke drijfveer er achter het initiatief zat. Wij spraken met Corline en Jonmar van de Buurtschool.
Het idee van De Buurtschool is ontstaan uit verschillende initiatieven die Corline langs zag komen. In Engeland had je “The school of life” en “The school of everything”. Toen Corline in Amsterdam Noord is komen te wonen, vroeg zij zich af waarom dat hier niet kon. “Het leek mij supertof om te kijken of ik iets kon met de kennis die al aanwezig was. Iets dat de een heel goed kan, maar iemand anders weinig van af weet. Het is toch fantastisch als je nieuwe dingen kan leren van mensen in uit jouw eigen buurt?”.
Het idee was er, maar wat dan? “Gewoon doen”, volgens Corline. Door een oproep online te plaatsen boden vrijwilligers zich aan om te helpen bij de buurtschool. Aangezien het zo’n jong project was, was er nog onduidelijkheid over wat de buurtschool precies inhield. Een definitie voor de buurschool is volgens Corline lastig te bepalen, aangezien de lessen heel divers zijn: “Iedereen is docent, iedereen heeft de ander wel wat te leren. Een festival van nieuwsgierigheid voor en door iedereen. Dat omschrijft het goed, denk ik. Wij willen niet in hokjes denken.”
Dat de buurtschool niet in hokjes wil denken en zich richt op een divers publiek, blijkt uit de lessen die zij aanbieden. Om een voorbeeld te geven: er wordt voorlichting gegeven over wat het inhoud om een kind met autisme te hebben. Ook worden er workshops gegeven in het maken van Chocolade. Hoe leuk is het om je eigen chocola te kunnen maken? Volgens Corline kan alles interessant zijn: “Er hoeft niet altijd een enorme groep mensen geïnteresseerd in te zijn. Als jij met acht mensen uit de buurt in de plaatselijke dierenwinkel alles kan leren over kakatoes, dan is dat toch geweldig?”
Als wij de buurtschool zouden moeten omschrijven, dan is het spelen met wat er al is. De buurtschool past wat dat betreft ook perfect bij de stad Amsterdam volgens Corline: “Volgens mij heeft de stad Amsterdam alles!. Mensen gaan vaak ver op reis om andere culturen te ontdekken. Ik denk niet dat dat nodig is. Amsterdam heeft 183 nationaliteiten. Alleen al op het gebied van nationaliteiten valt er zo veel te leren. Waarom met een duur bureau naar Zuid Amerika gaan om daar Spaans te leren, als er naast je iemand uit Argentinië woont? Ik denk dat het een kwestie is van naar boven halen van de kennis die er al is.”
Echt Amsterdams is het hier zeker mee eens! Wij willen de Buurtschool dan ook graag de erkenning van Echt Amsterdams geven. De Buurtschool draagt op een eigenwijze en authentieke manier bij aan een mooiere stad!