Irene Hemelaar werd vorig jaar genomineerd als Amsterdammer van het jaar. En niet zonder reden. Want Hemelaar heeft een missie en werkt hard om deze te verwezenlijken. Ze zette zich jaren in om manieren te vinden om lesbische en biseksuele vrouwen meer zichtbaar te maken in Nederland. In 2005 realiseerde ze dit met de oprichting van Stichting Ondersteboven. In 2009 initieerde ze de eerste LesBian Pride, dat inmiddels een volwaardig en leuk programma is op hét jaarlijkse evenement voor homo’s en lesbiennes, transgenders en biseksuelen.
Ook al is Amsterdam op internationaal gebied ‘the place to be’ als je op mensen van hetzelfde geslacht valt, is het houden van de Gay Pride volgens Hemelaar nog steeds noodzaak: “Het is in Amsterdam helaas niet veilig voor iedereen. Er vinden namelijk zeshonderd incidenten per jaar plaats, gericht op homo’s, lesbiennes, bi’s en transgenders”. Daarnaast geven we met de Pride een signaal af naar landen en steden die minder tolerant zijn. “Dit jaar varen er een Marokkaanse en een Joodse boot mee. Het is heel belangrijk om dat statement te maken.” De situatie in Rusland vindt Hemelaar zorgwekkend. “Ook wij hebben hier mee te maken. De wereld wordt kleiner. Ik zou daar niet hand in hand kunnen lopen met mijn vriendin.”.
Dat de Gay Pride tegenwoordig ook een feestje is voor hetero’s, maakt de sfeer er niet minder op. “Het is enig om op een boot te staan als homo, lesbo, bi of transgender. Maar als er niemand staat om jou te omarmen, waarom zou je dan op die boot gaan staan? De kracht van de botenparade is dat heel Nederland naar Amsterdam komt en ons in al onze verscheidenheid ziet. Het is een feest voor iedereen. Sterker nog: ik denk niet dat je echte veranderingen kunt realiseren als je alleen binnen je eigen groepje opereert.”
Het vrouwenprogramma staat aankomende editie redelijk gelijk aan het programma voor mannen, tot groot genoegen van Hemelaar. Met wandeltochten, een culturele avond met performances van vrouwenbands en een workshop over seksualiteit. Waar Hemelaar zich verder op verheugt? “De botenparade is de optelsom van 365 dagen hard werken aan de Gay Pride. Dat is bijzonder. Maar ik ben ook trots op vrijwilliger Ivo Manuel Vas Dias. Hij heeft ervoor gezorgd dat dit jaar de eerste TransPride plaatsvindt. Het wordt dus de eerste keer dat transgenders ook een speciale plek hebben tijdens het evenement. Daarnaast komen er deze pride tientallen activisten uit de hele wereld naar Nederland. Zij komen uit landen waar vrijheid van meningsuiting niet zo vanzelfsprekend is en zullen hierover praten.” Voor Hemelaar is de kerkdienst tijdens de Pride de kers op de taart: “Voor mij, als ongelovige Thomas, is de kerkdienst erg bijzonder. Deze wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk. Iedereen, gelovig of niet, is dan welkom. Het is een mooi moment van spiritueel samenzijn.”
Op zaterdag 2 augustus staat Echt Amsterdams langs de kant voor de botenparade. Jij ook?