Wie zomers graag aan het water op een terras zit, maar zich niet in de drukte van het centrum wil wanen, is hoogstwaarschijnlijk bekend met Hannekes Boom. Een restaurant met een groot terras aan een klein haventje vlak bij het Oosterdokseiland. Leuk voor als je aan het varen bent en even het vaste land wil opzoeken, natuurlijk ook een hele fijne plek om gewoon even te ontspannen. Sinds dit jaar kan je bij Hanneke ook het water op met Hannekes Boot, een duurzame boot welteverstaan!
Eigenaar Pim Evers (1974) had altijd al de wens om met zijn bedrijf ook het water op te gaan. Sinds deze zomer is die wens werkelijkheid geworden. Hiervoor was wel één belangrijke voorwaarde, de boot moest duurzaam zijn. Zowel in het ontwikkelingsproces als in het gebruik.
Het restaurant, Hannekes boom, is in 2011 via het zeer vindingrijke cradle to cradle principe gebouwd. Voor de hand liggend was daarom ook de boot volgens ditzelfde principe te fabriceren. De kern van het principe ligt in het concept, afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Om het af te maken, vaart de boot volledig elektrisch en wordt er gewerkt aan een manier om deze energie ook zelf op te wekken. Enthousiast en tevreden zag Pim deze zomer de boot afmeren, vol met vrolijke gezichten en vrijwel volledig geruisloos.
Pim is dan ook trots op het eindresultaat. De markt voor rederijen in Amsterdam zat lang op slot. Het was lastig om een vergunning te krijgen.Voor innovatieve ideeën zou door de gemeente een uitzondering wordengemaakt. Hannekes boot was dit innovatieve idee: volledig cradle to cradle gebouwd, elektrisch en zelfs een silent disco aan boord. Met een maximale capaciteit tot 80 personen is het best een flinke schuit. Hanneke laat zien hoe het ook kan, wel gezellige tochtjes door de grachten maar geen geluidsoverlast. Tegendraads op een goede manier dus!
Pim is al sinds z’n 15e te vinden op het water. Eerst nog met een klein zeilbootje, tegenwoordig met de meest duurzame boot van Amsterdam. Zijn passie voor nautiek is dan ook de doorslag geweest om een rederij te beginnen met Hannekes boot.
In de dagelijkse uitvoering wordt Pim bijgestaan door Marieke Schoordijk (1985). Zij helpt hem met de organisatie zoals het inboeken van vaartochten. Ze vertelt dat ze vooral houdt van de onvoorspelbaarheid van het werk: “Er gebeuren altijd onverwachte dingen, zoals pech met de boot terwijl er een bruidspaar staat te wachten. Dan moet je improviseren en een collega rederij benaderen om bij te springen.” Zelf komt ze uit het onderwijs en kwam daar tot de conclusie dat ze toch graag meer vrijheid en minder regels zou willen. Deze vrijheid vond ze hier.
Hannekes boot: zeer vindingrijk, tegendraads en authentiek. Echt Amsterdams dus!