In oude arbeiderswijken was het heel normaal; grote gezinnen zetten een bankje voor hun deur om de huiskamer een stukje te verlengen. Iedereen zat buiten en leek elkaar te kennen. Tegenwoordig kennen buren, die vaak al jaren naast elkaar wonen, elkaar amper. Het Amsterdamse BankjesCollectief wil de oude bankjescultuur terug brengen in het huidige straatleven. Echt Amsterdams sprak met Jesse en Cathelijn, initiatiefnemers van dit mooie initiatief.
Het idee voor het BankjesCollectief is ontstaan toen Jesse en Cathelijn zelf een bankje voor hun huis hadden neergezet, om de kale straat waarin zij woonden wat levendiger te maken. Snel kregen zij meer contact met hun buren en ervoeren zij het gevoel van thuiskomen, nog voor dat zij hun huis binnen traden. Daar moesten zij iets mee doen, vonden de twee. Na met verschillende partijen te hebben gesproken over de realisatie van het idee, vond in mei 2014 met behulp van verschillende investeerders (o.a. Stichting Doen, de Gemeente Amsterdam en Fonds voor Oost) de eerste editie van het BankjesCollectief plaats. Het grootste openluchtcafé ter wereld was gestart. En het leuke is; iedereen kan er deel van uitmaken.
Inmiddels zijn er rond de 150 bankjes aangesloten bij het BankjesCollectief, met allemaal verschillende activiteiten waar jij jouw buren beter leert kennen. “Het leukste is als mensen lekker creatief zijn. De bankjes waar jij zelf nooit aan gedacht zou hebben, zijn vaak de leukste”, vindt Jesse. Dat mensen creatief zijn, blijkt uit de verschillende bankjes die de deelnemers hebben geopend. Een kledingruil bankje, een salsacursus bankje en een wild brei bankje zijn drie voorbeelden die goed weergeven hoe divers het BankjesCollectief is.
Het aantal mensen dat op een bankje afkomt verschilt per bankje, variërend van vijf tot zestig. “Maar het is zeker niet erg als je bankje minder mensen trekt, hoor.”, zegt Cathelijn. Volgens haar gaat het er om dat de ontmoetingen waardevol zijn. Het moet geen festival worden, daar zijn er al genoeg van. “Het gaat er om dat je mensen leert kennen die je in je “normale leven” niet tegen zou komen. In je dagelijkse leven ga je vaak om met like-minded mensen. Hoe leuk is het als door het BankjesCollectief een Hindoestaanse vrouw van zeventig in gesprek raakt met een Marokkaans jongetje van twaalf?”, voegt Jesse toe.
Een initiatief dat ontstaan is in Amsterdam en gebaseerd is op iets typisch Amsterdams, de bankjescultuur. Het BankjesCollectief brengt iets van de branie, die de Amsterdammer zo kenmerkt, terug in het huidige Amsterdam. Echt Amsterdams vindt het BankjesCollectief een prachtig project, dat zeker de Echt Amsterdams erkenning verdient. Laten wij met zijn allen van Amsterdam één grote huiskamer maken, een stad waar jij jouw buurtgenoten wél kent. Om te beginnen op zondag 1 februari, als de speciale wintereditie plaats vindt.
(Foto door Tom Baas)