Noorderpark in Beweging

Echt Amsterdams Erkent

Als je eenmaal in een sociaal isolement zit, kan het heel lastig zijn om daar uit te komen. Voor veel mensen is gaan sporten een goede manier om nieuwe sociale contacten op te doen. Voor sommigen is de drempel om zich in te schrijven bij een sportclub te hoog: zij hebben de financiële middelen niet of zijn bang dat ze niet meekunnen met het niveau. In Amsterdam-Noord is daar echter het Noorderpark in Beweging, waar iedereen mee kan doen. Wij spraken met Els Annegarn, oprichtster van de sociale loopgroep, om meer over dit mooie initiatief te weten te komen.

Els is actief als maatschappelijk werkster bij Doras, een stichting voor maatschappelijke dienstverlening. Zij doet aan ultralopen (alles boven de marathonafstand) en is daarnaast ook vaak te vinden bij de uitgifte van de voedselbank. Hier merkte Els dat mensen van armoede vaak heel passief worden, terwijl zij juist veel energie krijgt van sporten. “Dat gun ik andere mensen ook”, dacht zij. Met een aantal dames van de voedselbank is Els een loopgroep gestart waar iedereen mee kon doen; het Noorderpark in Beweging. “In het begin kwamen de deelnemers met Ugs, slipper of met dikke bontjassen binnen. Dan zie je dat de deelnemers geen ervaring hebben met sporten”, vertelt Els lachend.

Noorderpark in Beweging is sinds het begin in 2012 gegroeid naar ruim honderd leden. Daarvan lopen er gemiddeld 60 mensen per week mee, verdeeld over de twee dagen in de week dat Els en haar compagnons het Noorderpark in gaan. Om dit allemaal in goede banen te leiden zijn er verschillende assistenten die meelopen, die bijzonder genoeg uit de doelgroep zelf komen. “Dat is een voorbeeld van hoe mensen groeien. In het begin zijn zij een beetje schuchter, maar tijdens het sporten bloeien zij helemaal open. Persoonlijk contact is tijdens het lopen ook zeker belangrijk. Ik merk dat mensen veel makkelijker praten als je met ze aan het wandelen bent, dan als je tegenover elkaar zit met een tafel ertussen. Het is een heel andere situatie, die in mijn ogen veel beter werkt”, vertelt Els.

Hoewel fysieke vooruitgang zeker belangrijk is, is het doel vooral om mensen uit een sociaal isolement te halen. Als je mensen letterlijk in beweging zet, komen zij vaak ook figuurlijk in beweging. Het wordt makkelijker voor hen om hun schulden aan het pakken, worden weerbaarder en hebben meer contact met andere mensen. Zij gaan elkaar helpen of spreken zelfs met elkaar af buiten de loopgroep. “Dan zie je hoe belangrijk sociale contacten zijn. Het is een soort community geworden, ze komen uit een sociaal isolement”, vertelt Els. Het plezier van de deelnemers vind zij ook prachtig om te zien: “Als ik die blije gezichten zie na afloop, vind dat ik prachtig. Ik ben altijd bekaf na afloop, maar je ziet dat het mensen goed doet. Ik zit dus altijd na grinnikend op de fiets terug naar huis.”

Met elkaar buiten zijn en bewegen. Het klinkt heel simpel, maar het is zo belangrijk. Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen en zo hoort het! Om deze reden verdient het Noorderpark in Beweging zeker de Echt Amsterdams erkenning.