Stadshout

Echt Amsterdams Erkent

Bomen die gekapt worden, worden vaak terplekke versnipperd. Zonde, vindt ook Stadshout. Stadshout is een organisatie die zich inzet voor een tweede leven van de Amsterdamse bomen. Gekapte bomen zijn geen afval, vinden zij. Wij spraken met Crisow von Schulz (meubelmaker en oprichter van Stadshout) over dit eigenwijze project.

Het idee van Stadshout is ontstaan toen Crisow, die al een meubelmakerij had, een boom werd aangeboden die bestemt was voor de versnipperaar. Crisow is hier mee aan de slag gegaan en zich meer gaan verdiepen in de stadse bomen. Hij realiseerde zich dat de (Amsterdamse) bomen onnodig werden vernietigd; het hout is vaak nog geschikt om mee te werken. Crisow is gaan praten met de gemeente en verschillende boomverzorgers over een mogelijke samenwerking. “Ik dacht, het is mogelijk. Wij hebben de materialen en de kennis. Waarom doen wij het niet?”, vertelt Crisow.

Inmiddels werkt Stadshout samen met de gemeente Amsterdam en hebben zij de afspraak dat zij 3000 bomen per jaar krijgen. Van de bomen worden verschillende meubels gemaakt die worden verkocht in de Stadshout winkel. Denk daarbij aan kleine bloembakken, onderzetters en bankjes. Ook voeren zij in opdracht van verschillende organisaties vaak grotere projecten uit. De kans is groot dat jij, zonder dat je het wist, in het park al eens op een “Stadshout” bankje hebt gezeten. Grotere projecten zoals het Paviljoen in het Amstelpark, de bankjes in het Sarphatipark, en de grote bloembakken op de Piet Kramer Brug laten zien dat er ook écht wat gedaan kan worden met het hout. “Dat zijn bijzondere dingen. Het is toch zonde als je bedenkt dat het hout waarmee dat gebouwd is, bestemd was voor de versnipperaar”, legt Crisow uit.

Een ander groot project dat veel mensen kennen, maar niet veel weten dat het door en van Stadshout gemaakt is, is de Tafel van Saamhorigheid (omslagfoto). Het project, dat de stichting in opdracht van het 4 en 5 mei comité heeft gemaakt, bestaat uit hout van bomen uit alle zeven stadsdelen. “Dat is toch fantastisch. Daar heeft dus écht de hele stad een bijdrage aan geleverd”, volgens Crisow. Het is de bedoeling is dat de Tafel van Saamhorigheid elk half jaar naar een ander stadsdeel verhuisd wordt. Tegenwoordig staat de Tafel van Saamhorigheid op zijn vierde plek: het Amstelpark.

Stadshout is een innovatief, maar misschien wel een heel voor de hand liggend idee. Gekapte bomen zijn geen afval. Het hout kan nog goed gebruikt worden voor verschillende doeleinden. “Gek eigenlijk, dat de gemeente dit niet eerder bedacht heeft. Zij hadden de eigenwijsheid van een Amsterdamse ambachtsman nodig”, zegt Crisow lachend. Een initiatief dat op zo’n simpele maar toch eigenwijze manier een grote bijdrage levert aan de stad, verdient zeker de Echt Amsterdams Erkenning. Wij wensen Stadshout veel succes bij hun verdere projecten. Hopelijk wordt nog veel hout van de versnipperaar gered!