Hoewel de gemeente Amsterdam haar best doet om “saaie” wijken op te vrolijken, lukt dit niet overal in de stad. Buurten met veel flats en weinig groen, kunnen snel een grauw karakter krijgen. Maar wat zou er gebeuren als men niet kijkt naar wat er om de flats heen op te vrolijken valt, maar bij de flat zelf begint? Echt Amsterdams sprak met Beatrice Puijk van Urban Street Forest: een initiatief dat dit probleem op een creatieve manier probeert op te lossen.
Twee jaar geleden zaten Raymond Brouwers (ecoloog) en Beatrice Puijk (achtergrond in de kunst) op het balkon van Raymond op een zondagmiddag een biertje te drinken. Raymond had kleine boompjes in bakken op zijn balkon geplaatst om een beetje groen om zich heen te hebben. Samen fantaseerden zij wat er zou gebeuren als elke flatbewoner op zijn of haar balkon een boompje zou planten. Op deze manier kregen zij het idee om een project te initiëren om een verticaal bos te bouwen. Op de enthousiaste manier die jonge initiatiefnemers vaak kenmerkt, zijn zij langs de deuren van de Postjesflat in Amsterdam-West gegaan, om hun idee aan de buurtbewoners voor te leggen. Veel van de bewoners waren enthousiast: het Urban Street Forest kon aan de slag. Urban Street Forest heeft inmiddels 132 van de 166 appartementen in de Postjesflat bebost met verschillende boompjes. Onder andere beuken, dennen-, berken- , eiken- en appelboompjes staan te bloeien op de balkonnetjes.
Ondertussen heeft Urban Street Forest ook een eigen gekweekt boompje: een appelboom. Met de aankoop van de Urban Street Forest boom help je mee aan het behalen van drie doelen: het vergroenen van jouw buurt, het steunen van USF bij het creëren van verticale bossen en je plant een boom via Trees for de Future. Voor elke verkochte USF Boom, wordt er namelijk een boom geplant in een derde wereld land. Dit gebeurt daar samen met de plaatselijke bevolking in een Agroforestry project.
In de twee jaar dat Urban Street Forest bezig is, hebben zij vele mooie momenten meegemaakt: onder andere het eerste verticale bos en een eigen boompje. Toch is de blijheid en het enthousiasme van de buurtbewoners Beatrice het meest bijgebleven: “Het mooiste moment dat mij is bijgebleven, is de enorme respons die wij hebben gekregen: het enthousiasme van de mensen”, vertelt Beatrice. Aangezien steeds meer mensen in steden gaan wonen, wordt de ruimte steeds compacter. Vaak ontgeldt de natuur het om als er huizen gebouwd worden. Beatrice hoopt daarom dat steeds meer mensen groen op hun balkon plaatsen. “Hoe mooi zou het zijn als het hebben van een boompje, net zo normaal zou zijn als het hebben van een huisdier?” zegt Beatrice.
Wij zijn het daar zeker mee eens! Door de creatieve manier waarop Urban Street Forest dit probleem probeert op te lossen, verdienen zij zeker de echt Amsterdams erkenning!