Tot 2007 was het nog het domein van journalisten, maar na het vertrek van de Volkskrant werd het gebouw aan de Wibautstraat omgevormd tot een tijdelijke broedplaats voor muzikanten, kunstenaars en andere creatieve ondernemers. Anno december 2013 wordt het pand bevolkt door bouwvakkers. In een moordend tempo wordt het kolossale kantoorgebouw omgevormd tot een hotel, grand café, cocktailbar, meerdere open werkruimtes voor zo’n 75 creatieve ondernemers en een club op de zevende verdieping. Eind april 2014 opent het Volkshotel, Restaurant & Club Canvas en cocktailbar Club DOKA, zijn deuren.
Algemeen- directeur Jose Dol (1978) kan niet wachten. Het moment dat de deuren officieel open gaan lijkt haar geweldig. De voormalig docent kunstonderwijs maakte een overstap naar de hotelbranche en schopte het tot manager bij Spa- Zuiver in het Amsterdamse Bos. Tegenwoordig is ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het Volkshotel. Dol:“We willen dat de hotelgasten zich hier op hun gemak voelen. De meeste hotels zijn toch een beetje stijfjes.”
Het idee voor het Volkshotel komt van initiatiefnemer Job Heimans. Bij een bezoek aan Berlijn, zag hij dat een hotel ook inspirerend en creatief kan zijn. Samen met een projectontwikkelaar kocht Heimans het pand van woningbouwvereniging Stadgenoot. Heimans wil dat de creatieve sfeer van de voormalige broedplaats behouden blijft. In de stadsdeelkrant van Amsterdam- Oost zegt hij: “We willen een ongedwongen sfeer creëren. Het hotel onderscheidt zich van de grote
hotelketens in de stad en richt zich vooral op mensen met een creatief beroep, zoals fotografen, architecten, kunstenaars, muzikanten en reclameontwerpers. Het wordt laagdrempelig, zodat ook Amsterdammers zich welkom voelen.”
Een goede sfeer, daar gaat het dus allemaal om in het Volkshotel. Algemeen-directeur Dol: “En er moet een open cultuur zijn. Als een hotelgast voor zijn werk bijvoorbeeld een fotograaf nodig heeft, zou het mooi zijn als we hem in contact kunnen brengen met een fotograaf die zijn werkruimte heeft in het gebouw. Je kan in het Volkshotel in contact
komen met locals, je moet verrast kunnen worden.”
In totaal zullen er 35 tot 40 medewerkers in het Volkshotel komen te werken. “Ik ben ook betrokken bij het recruitment, ontzettend leuk om te doen. Van schoonmakers tot obers. Hopelijk allemaal Amsterdammers die zich onderdeel gaan voelen van een echt team. Laatst gingen we bijvoorbeeld de bedden testen, stonden we er gewoon op te springen!”
Het Volkshotel: vindingrijk, authentiek en lekker eigenwijs. Echt Amsterdams dus.