Ook al vindt Roderik Schaepman Amsterdam een fantastische stad en gaat hij hier waarschijnlijk niet meer weg, er is één ding waar het de hoofdstad volgens hem toch echt aan ontbreekt: elkaar groeten op straat, het buurtgevoel, elkaar helpen, het “ons kent ons gevoel”. Oftewel, Amsterdam is wel erg anoniem en we zijn doorgaans niet zulke goede buren. Daarom ontwikkelde Schaepman de Buurtcamping. Hier kunnen allerlei soorten mensen die bij elkaar in de buurt wonen elkaar beter leren kennen.
Vorig jaar vond de eerste editie van de Buurtcamping plaats, in het Oosterpark. De keuze om de eerste Buurtcamping in dit specifieke park te laten plaatsvinden, was snel gemaakt: “Oost loopt voorop in nieuwe initiatieven en denkt mee in mogelijkheden en niet in problemen”. Het stadsdeel reageerde positief op zijn idee en vanaf dat moment ging het met de camping in een sneltreinvaart. “Stichting DOEN wilde ons helpen met de financiering, we regelden een vergunning en we kregen een clubhuis in het Oosterpark. Binnen twee maanden hadden tachtig vrijwilligers zich bij ons aangesloten”.
Dit jaar breidt de Buurtcamping uit: naast het Oosterpark kun je je tentje ook opzetten in het Noorderpark en in het Rembrandtpark. Net als vorig jaar kun je op drie manieren kamperen. Vrijwilligers kamperen gratis, net zoals mensen die in het bezit zijn van een stadspas. Deze groep kan vaak niet op vakantie, aangezien zij daar de financiële middelen niet voor hebben. Op deze manier kunnen ze toch vakantie vieren. De derde groep bestaat uit betalende kampeerders. Schaepman zou het vervelend vinden als het “Paradesyndroom” zou toeslaan: “De Parade was ooit bedoeld voor theaterliefhebbers. Tegenwoordig gaat de gemiddelde bezoeker niet naar een voorstelling, maar drinkt wél twee flessen rosé leeg”. Het is de bedoeling dat mensen naar de buurtcamping komen omdat ze kamperen leuk vinden en hun buurtgenoten graag beter willen leren kennen. Kijkend naar het type dat vorig jaar kwam kamperen, was het een mooie mix van verschillende mensen. Er waren veel gezinnen. Maar ook yuppen, creatieve en daklozen hadden hun tentje opgezet. “De daklozen stonden naast de bankiers te kamperen”.
De doelstelling van dit “aaibare” initiatief is om Amsterdam gezelliger te maken. Om het dorpje naar de stad te brengen. Vorig jaar hebben 300 mensen gekampeerd in het Oosterpark. Schaepman is tevreden als het in de andere twee parken dit jaar net zo druk wordt. “We hebben vorig jaar gemeten hoeveel nieuwe mensen kampeerders gemiddeld leren kennen. Dit waren er tien in één weekend. Met deze mensen wordt ook na het kampeerweekend contact gehouden. Dit vond ik een hele mooie score”.
Uiteindelijk kunnen buurtbewoners zelf de organisatie van de buurtcamping op zich gaan nemen. “We hebben een centraal team van zes man. Per camping zijn er drie campingbeheerders. Deze zorgen er zelf voor dat vrijwilligers en organisaties betrokken worden bij het project. “We zijn dit jaar een draaiboek aan het maken: “Kamperen voor dummies”. In dit draaiboek leer je hoe je je eigen buurtcamping kunt organiseren, zodat het straks voor andere mensen goedkoper en makkelijker wordt”.
Wil je ook graag kamperen in je eigen stadspark? Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 augustus worden het Oosterpark, Noorderpark en Rembrandtpark omgedoopt tot buurtcamping!