I can change the world with my two hands

Echt Amsterdams Erkent

Het nadeel van het leven in de grote stad, is dat niet iedereen een tuin heeft. Vooral in Amsterdam. Natascha Hagenbeek startte in 2010 een moestuin en bijbehorend project ‘I can change the world with my two hands’, zodat ook mensen zonder tuin een ecologische bijdrage kunnen leveren. Echt Amsterdams dronk wat met Natascha in de moestuin en sprak met haar over het begin van het project.

“Ik vind het interessant om maatschappelijke ontwikkelingen om te zetten in projecten. Toen ik jaren geleden in New York was zag ik daar prachtige buurtparken, en niet veel later de volkstuintjes in de Bijlmer. Toen dacht ik: Volgens mij gaan ‘community gardens’ weer helemaal opkomen en groot worden. Zo is het idee dus ontstaan. Op een voorheen braakliggend terrein van 1200 vierkante meter, midden in Amsterdam-West, hebben we een tuin aangelegd.”

De tuin bestaat voor een deel uit een voedselpluktuin, waar groenten en fruit kunnen worden geplukt en vervolgens afgerekend in de winkel. De rest van de grond zijn eigen tuintjes van de buurtbewoners. Mensen komen hier naar toe omdat ze het interessant vinden hun eigen groente te verbouwen, en deze plek biedt die mogelijkheid. Daarnaast helpen ze op georganiseerde meewerkdagen met het beheer van de hele terrein.

Naast het bieden van een eigen tuin aan buurtbewoners, zit er ook een ander belangrijk motief achter: bewustwording. Door het verbouwen van eigen groenten en fruit, is het de bedoeling om mensen in aanraking te laten komen met echt voedsel. “Ik denk dat veel mensen weer verlangen om dichter bij hun voedsel te staan, zoals het vroeger was. De tuin geeft ze de mogelijkheid om dat terug te krijgen.”, legt Natascha uit.

Het project gaat over hoe je zo min mogelijk afval produceert. Bij de ingang kunnen bewoners hun organisch afval inleveren. Het leuke vindt Natascha dat er mensen van jong en oud hun gft-afval komen inleveren. Ze vertelt daarbij: “Ik denk dat het onbewust iets in de gedachtegang van mensen verandert, omdat ze op deze manier met eigen ogen zien hoe hun gft-afval weer verwerkt wordt tot vruchtbare grond. Het geeft aan hoe je als individu een klein gebaar een verschil kan maken.”

Er is kort geleden een stilte café bij de tuin gekomen. Hier kan je op zaterdagen even tot rust komen in de tuin. Natascha vertelt: “Ik probeer alles lokaal te houden. Op het menu taart met ingrediënten uit de tuin en brood van kleinschalige bakker Eline. Je kan je eigen koffie of thee meenemen, of zelf theekruiden plukken uit de tuin.”

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat dit een bijzondere plek is, mede doordat het terrein volledig omwoond is. Natascha is van mening dat dit vrij uniek is in Amsterdam. “Er zijn steeds meer plekken in de stad waar groenten wordt verbouwd, maar die liggen bijna allemaal aan de rand. Hier zit je echt in de stad zelf.” Wij zijn het helemaal met Natascha eens, aangezien haar project op veel verschillende manieren bijdraagt aan een mooier en beter Amsterdam!