Drie jaar geleden ontving BuurtBuik een Echt Amsterdams erkenning. Hoe gaat het nu met de stichting die voedsel redt, gratis maaltijden verzorgt en mensen samen brengt? Echt Amsterdams ging als vrijwilliger aan de slag bij BuurtBuik locatie West.
Als ik op zaterdagochtend buurtcentrum de Horizon binnen loop, zijn de vrijwilligers die met de bakfiets voedsel hebben opgehaald net terug. Dozen vol groente, fruit, brood en ander eten staan uitgestald in de keuken. Nieuwsgierig worden de producten bekeken. Wat kunnen we hier allemaal mee maken? De ideeën vliegen over het aanrecht en na wat wikken en wegen wordt de knoop doorgehakt over het menu van vandaag. Het voorgerecht wordt een wortel soepje, het hoofdgerecht gegrilde groente uit de oven, couscous en een frisse salade en als dessert appel-peren taart. We hebben twee uur voordat de gasten komen, dus we gaan snel aan de slag. Samen met Damien ontferm ik me over het fruit wat vandaag is binnen gekomen. De ananassen, sinaasappels, bananen, meloenen en druiven zien er misschien niet etalage- waardig uit maar ze zijn perfect voor in een smoothie!
Nadat dit gezonde aperatiefje is gepureerd en er zelfs fruit in mijn haar hangt, mag ik aan het dessert beginnen. De verrassing van de dag was het filo deeg waar we de appel peren taart mee gaan maken. Ik heb dit spul nog nooit gebruikt maar na wat geworstel met de dunne vellen staan er twee grote bakplaten taart in de oven. De andere gerechten zijn ook zo goed als klaar dus we beginnen met het opruimen van de ravage terwijl de eerste hongerige mensen binnen druppelen. Zelf hebben we ook trek gekregen dus tussen het uitserveren door, eten we mee van onze kookkunsten. Normaal gesproken eten de vrijwilligers gezellig samen met de gasten maar het is zo druk vandaag, dat er geen plek meer is aan de lange tafels. Als iedereen zijn buik vol heeft, is er zelfs nog eten over. Wie er aan heeft gedacht een bakje mee te nemen, mag deze komen vullen en hoeft morgen dus ook niet meer te koken.
Na bijgedragen te hebben aan een hele gezellige en smaakvolle middag van veertig mensen, mag ik ook nog een paar varkens blij maken. Samen met een andere vrijwilliger fiets ik om drie uur naar het Westerpark om het groente en fruitafval aan de dikste bewoners van de kinderboerderij te voeren.
Kortom, een topdag! Wil je ook (eenmalig of vaker) helpen? BuurtBuik zoekt vrijwilligers die zich in willen zetten als keukenprins of prinses, coördinator of bestuurslid: buurtbuik.nl/vacaturebank/
Zin om mee te eten? Bekijk wanneer BuurtBuik in jouw buurt een driegangen maaltijd serveert. .