De Buurtcamping

E.A. Gezellig Echt Amsterdams Erkent Echt Amsterdams Onderneemt

Voor velen van ons begint de maand juli met de grote zomervakantie en worden er allerlei leuke evenementen georganiseerd in onze mooie stad Amsterdam. Daarom ben ik het vakantiegevoel gaan opzoeken op de buurtcamping aan de Slotermeer aan de Burgemeester Vening Meineszlaan en de buurtcamping in Gaasperdam.

Door heel Amsterdam waren er van 21 t/m 23 juli 2023 in Amsterdam 8 parken omgetoverd tot campings. Mijn collega en ik staken ook de handen uit de mouwen en zetten ook een tent op.

Waar het allemaal begon!
20 jaar terug heeft Maarten Vos aan de Slotermeer op de Burgemeester Vening Meineszlaan te Amsterdam op het grasveldje zijn tentje uitgeprobeerd voor zijn geplande vakantie. Hier heb ik gesproken met de grondlegger van de buurtcamping Maarten Vos (lachcoach) & met Vincent Everts (Trendwatcher).

Maarten Vos: ‘In 2004 gingen wij voor het eerst schoonmaken met een groep buurtbewoners om de rommel op te ruimen in de buurt aansluitend met een borrel en het jaar erop deden we dat weer met een stuk of 50 mensen’. Op een dag ging ik dus mijn tent uitproberen, er liepen wat mensen langs en die vroegen wat ik aan het doen was. ’ Toen dacht ik: ‘Is het nou geen idee om hier nou eens een keer een tentje neer te zetten voor de buurtbewoners ?’ en stelde het dus voor aan de groep om in Nieuw-West voor de buurt een camping te zetten met de reacties: ” Is dat niet gevaarlijk, ‘Straks snijden ze onze tent open!”

In 2006 na overleg met de omwonenden is het idee van de buurtcamping aan de Slotermeer leven in geblazen. We hebben een programma gemaakt met allerlei optredens voor de buurtbewoners op het grasveldje op de Burgemeester Vening Meineszlaan en het was een groot succes!

Vincent Everts: Vertelt hoe de buurtcamping aan de Slotermeer is uitgegroeid tot een plek voor buurtbewoners waar echt iedereen uit de buurt samenkomt en dat is ook het unieke: Nederlanders met achtergronden uit alle windstreken van de wereld komen hier bij elkaar en leren elkaar kennen.

Er zijn heel veel leuke activiteiten voor kinderen en een variatie aan optredens. Zo was er dit jaar een Egyptische dansgroep Chakchouka, line-dansers, open podium, bingoshow, buurtquiz, buurtband, een waterglijbaan, rondleiding in de buurtmoestuin & bloemen rondleiding, stoeptekenen, een lachsessie, allerlei leuke spelletjes, touwtrek battle, kampvuur, silent disco en om de avond mooi af te sluiten: nachtvlinders kijken met de boswachter.

Sinds het concept is overgenomen door de buurtcamping.nl is het uitgegroeid tot een jaarlijks evenement door heel Nederland.


De Buurtcamping Gaasperdam:

In Gaasperdam mocht ik de twee beheerders interviewen van de buurtcamping Gaasperdam te Amsterdam Maureen Hubbard & Leila Azzam.

Het sociale aspect van de buurtcamping is om families met minder bestedingsmogelijkheden het vakantiegevoel te geven in eigen stad. Mensen leren de buurt en elkaar kennen in een gezellige en informele setting onder het Amsterdamse zonnetje De buurtcamping is voor iedereen rijk en arm, jong en oud wat je afkomst ook is.

De Amsterdamse sfeer van samen zijn, eenheid, diversiteit en nieuwe mensen ontmoeten kwam direct naar voren. Zo viel het dit jaar de beheerders op dat naast de verschillende etnische groepen er een nieuwe doelgroep bijgekomen is van kampeerders, namelijk Somalische kampeerders, waar mijn gezelschap in de ochtend een heerlijke op vuur gemaakt kop koffie mocht komen drinken.

Ontbijt en lunch was ook goed verzorgd naast al het beleg dat we kennen kreeg je er ook een heerlijk gekookt eitje bij en kon je de hele dag door koffie en thee nuttigen.

Het diner was heerlijk Surinaams-Chinees eten verzorgd door Toko Kaihing die elk jaar eten doneert aan de buurtcamping in Gaasperdam.

And it was good!!!

Mijn collega en ik vonden het ontzettend gezellig, én net écht vakantie met rondrennende kinderen, frisse buitenlucht (ook al regende het) en het slapen in een tent gaf mij het gevoel van vrijheid.

Een unieke, frisse en buiten luchtige ervaring, echt een aanrader!

Foto gemaakt door: Iris Duvekot.

In de foto: Jeslin Heinze & Daryenne Bouterse 

Geschreven door: Venenzia Heinze.

Geïnterviewde: Maarten Vos, Vincent Everts, Maureen Hubbard & Leila Azzam.

“Huilen en Lachen bewonen dezelfde kamer’’ Maarten Vos 2023.