Homeless Extras

Echt Amsterdams Erkent

Het is misschien niet het eerste dat opvalt als je een spannende serie aan het kijken bent, maar ze zijn essentieel voor het vertellen van het verhaal: figuranten. Figuranten hoeven niet perse de acteer-kwaliteiten van George Clooney te hebben, maar hun aanwezigheid zorgt ervoor of het beeldmateriaal geloofwaardig over komt of niet. Waarom geven wij die figuratieklussen niet aan mensen die het extra hard nodig hebben, dachten DDB & Tribal Amsterdam en de Volksbond. Echt Amsterdams sprak met Ivo Roefs en Roel Piera om meer te weten te komen over ‘Homeless Extras’, ’s werelds eerste daklozen-figurantenbureau.

Het reclamebureau DDB & Tribal Amsterdam heeft vaak te maken met figuranten voor verschillende commercials die zij produceren. Toen zij opmerkten dat het vaak dezelfde groep mensen is die meedoen met de figuratie, vroegen zij zich af of deze rollen niet beter gegeven kunnen worden aan een groep die het harder nodig had. Na verschillende partijen te hebben bekeken met wie dit opgezet kon worden, kwamen zij terecht bij de Volksbond (een daklozen stichting uit Amsterdam). Begin december 2015 is de eerste commercial met drie deelnemers van ‘Homeless Extras’ voor Autoweek geschoten. Ivo vertelt: “Die eerste commercial ging erg goed. Het is toch afwachten hoe het gaat lopen. Komen ze wel opdagen? Eten ze niet de hele catering op? Komen ze op tijd? Dat soort dingen zijn toch spannend, aangezien je met een meer kwetsbare doelgroep te maken hebt. Een draaidag kan vanwege de financiën ook niet om zo’n reden worden afgebroken”.

Gezien die verantwoordelijkheid die de figuranten hebben, heeft Roel goed gekeken wie uit het ‘Koffiehuis van den Volksbond’ mee kan doen met de figuratie. Voor de gelukkigen die mee kunnen doen, kan een dag op de set kan een hele belevenis zijn. “Ze hebben het er nog steeds over”, zegt Roel. Naast de vergoeding die de daklozen figuranten krijgen is het sociale contact en het gevoel van “er bij horen” een belangrijk aspect voor de figuranten aan het meedoen met een productie met ‘Homeless Extras’. “Af en toe heb ik het idee dat daklozen in een parallel universum leven. Het is een wereld die de “normale wereld” zelden treft. Als Homeless Extras er voor kan zorgen dat die twee werelden wat dichter bij elkaar komen, is dat prachtig”, vertelt Roel verder. Hij vindt het mooi om te horen wat ze met hun verdiende geld doen: “De een heeft het gebruikt om verse groentes en fruit te kopen voor een lekkere maaltijd, de ander gebruikt het om zich in te schrijven bij een uitzendbureau. Ik vind dat fantastisch”.

“Uiteindelijk zou het mooi zijn als initiatieven als deze niet meer nodig zijn”, zegt Ivo. Dit is echter bijna niet te realiseren. Roel vult Ivo aan: “Ik hoorde laatst dat dakloze mensen “visuele vervuiling van de stad” werden genoemd. Verschrikkelijk. Als wij er met Homeless Extras voor kunnen zorgen dat zij van die zogenaamde “visuele vervuiling” naar relevante beeld-invulling gaan, hebben wij ons doel bereikt”. Echt Amsterdams is het hier zeker mee eens en is trots dat het zo’n eigenwijs initiatief de Echt Amsterdams erkenning kan geven. Gefeliciteerd!