“Je moet wel gek zijn, als je hier niet gaat eten”, zei Job Cohen over Restaurant Freud in Amsterdam-West. Restaurant Freud is echter net even anders dan andere restaurants. Naast dat je er lekker kan eten, is Restaurant Freud een sociale onderneming. Het biedt mensen met een psychiatrische achtergrond en/of verslavingsproblematiek zinvol werk en een opleiding. Echt Amsterdams was nieuwsgierig naar deze bijzondere eetgelegenheid in onze stad en sprak met Thomas, werkbegeleider bij Restaurant Freud.
Restaurant Freud is acht jaar geleden opgericht door Renske Kastelein en Gerda Hahn. Voor de oprichting van het restaurant was Renske bezig met een opleiding psychologie, Gerda gaf kookworkshops. Tijdens hun dagelijkse bezigheden kwamen zij er achter dat er weinig te doen was voor mensen met een psychiatrische achtergrond. De twee buurvrouwen hadden het idee dat zij hier iets moesten doen. Er moest een plek komen waar deze mensen terecht kunnen, zij hebben een reden nodig om hun bed uit te komen. Renske en Gerda besloten er voor te gaan; Restaurant Freud was een feit.
Inmiddels werken er 65 mensen met verschillende achtergronden bij Restaurant Freud. Van mensen met autisme, schizofrenie, ex-verslaafde tot ex-gedetineerden. Er is een verschil tussen de mensen die overdag en in de avond werken, vertelt Thomas: “In de avond zijn wij meer een leer/werk bedrijf, in de middag is het wat vrijblijvender. In de avond werken kan hier alleen als je een diploma in de horeca richting hebt, of daar mee bezig bent. Als je hier wilt werken, moet je wel enigszins stabiel zijn en zelfstandig kunnen werken. Wij vinden kwaliteit namelijk belangrijk.” Dat Restaurant Freud kwaliteit hoog in het vaandel heeft, blijkt wel uit het cijfer van Iens (een recensiesite voor restaurants), waar Freud een 8,3 heeft!
Geen één dag in het restaurant is hetzelfde, volgens Thomas. Hij maakt de slechte dagen van de van de werknemers mee, maar deelt ook zeker de goede momenten. Als wij vragen naar een verhaal dat Thomas is bijgebleven, noemt hij een voorbeeld illustreert wat het werken in Restaurant Freud voor mensen kan betekenen: “Een grote Surinaamse man onder de tattoos en gouden kettingen vroeg na zijn eerste dag aan mij of hij even kon bellen. Na zijn telefoongesprek begon hij te snikken. Ik vroeg of het wel met hem ging. Hij vertelde toen dat dit de eerste keer in 52 jaar was dat hij eerlijk tegen zijn familie kon vertellen dat hij naar zijn werk was gegaan, daar was hij geëmotioneerd over. Zo merk je wat voor een impact het kan hebben op iemand kan hebben als diegene normaal werk kan doen.”
“Wij zitten niet voor niets in Amsterdam”, begint Thomas als wij aan hem vragen waarom hij vindt dat Restaurant Freud Echt Amsterdams is. “Je hebt hier zo veel leuke mensen die graag willen werken, maar om verschillende redenen niet aan een baan kunnen komen. Bij ons kan dat. In Amsterdam kan het.”
In Amsterdam kan het, dat is wat Restaurant Freud laat zien. Zij dragen op een positieve manier bij aan de stad Amsterdam door werk zinvol werk te bieden aan mensen die het verdienen. Wij zijn het hier zeker mee eens en vinden dan ook dat Restaurant Freud de Echt Amsterdams erkenning dubbel en dwars verdient heeft.