Stichting Open Mind Amsterdam

Echt Amsterdams Erkent

Zo’n 10 jaar geleden opgericht met een duidelijke doelstelling en het voornemen enige nuance aan te brengen in bepaalde maatschappelijke onderwerpen. De organisatie achter Open Mind Amsterdam heeft dan ook als doel onrechtvaardigheden, mis(ver)standen en vooroordelen letterlijk in een ander licht te plaatsen met maatschappelijk toegankelijke communicatiemiddelen. Mirjam Bekker- Stoop, directrice en initiatiefnemer van de stichting, had altijd al de behoefte ‘gevoelige’ onderwerpen uit te diepen en wist al vrij snel dat het eerste project over asielzoekers moest gaan.

Ruim 10 jaar geleden, in een gesprek met haar vader, werd ze zo geraakt door het onderwerp, dat de behoefte ontstond zich hier wat meer in te verdiepen. Al snel dacht ze na over hoe ze het beeld dat men van asielzoekers had, zou kunnen veranderen.”Voor veel mensen, was en is het vaak nog best een abstract onderwerp, ze horen ervan op het nieuws of lezen erover in de zaterdageditie van de krant. Het vellen van een oordeel is dan snel gedaan en niet altijd even genuanceerd, men staat er immers zo ver vanaf”.

Na een paar brainstormsessies was daar toen het idee voor ’50 ontmoetingen’: Hier werden 50 bekende Nederlanders en 50 gerenommeerde fotografen op pad gestuurd voor een ontmoeting met een asielzoeker. Dit resulteerde in 50 bijzondere portretten in woord en beeld. Het project ‘10 jaar later’ is het vorig jaar uitgebrachte, logische vervolg, op het veelbesproken ‘50 ontmoetingen’. Zowel ‘50 ontmoetingen’ als ‘10 jaar later’ kwamen tot uiting in een meeslepend boek, een boeiende documentaire en een reizende tentoonstelling. Het vernieuwende aan de werkwijze van Open Mind is dat ieder project in samenwerking met creatieve denkers, beeldmakers en media-iconen tot stand komt. Alle uitingen zijn dan ook van een hoogwaardige kwaliteit en toch zo toegankelijk gemaakt dat het een breed publiek bereikt. ’10 jaar later’ bereikte nu al meer dan vijf miljoen mensen.

IMG_4860

Een formule voor succes zou je kunnen zeggen, en dat terwijl onderwerpen met een bepaalde emotionele lading vaak zo moeilijk in een ander licht te plaatsen zijn. Met de juiste middelen is echter alles mogelijk en dat is exact wat Bekker- Stoop met deze projecten heeft laten zien! Door verschillende BN’ers in te zetten, werd het onderwerp een stuk persoonlijker en leek de afstand tussen onderwerp en publiek voor een groot deel te verdwijnen. Het project kreeg hierdoor de nodige media aandacht, maar ook door de ‘portretten’ op openbare plekken in bepaalde grote steden tentoon te stellen werden veel mensen bereikt. “De mensen die niet naar tentoonstellingen en musea gaan moet je toch op een andere manier zien te bereiken”.

’10 jaar later’, wordt op dit moment in Enschede tentoongesteld. Zoals de naam al zegt, worden de asielzoekers na 10 jaar weer bezocht. Waar zijn ze nu? Hoe kijken ze terug op die onzekere tijd in het asielzoekerscentrum? De BN’ers gaan samen met de fotograaf opnieuw bij hen langs om te bekijken hoe ze er nu voor staan. Van de vijftig mensen van toen zijn er weer 29 terug gevonden en met 23 van hen zijn weer nieuwe ontmoetingen geweest. Bijzondere terugblikken met verschillende verhalen, allen even indrukwekkend!

Een project met grote impact en een aangrijpend onderwerp, de stichting is van plan meer van dit soort projecten te lanceren en is op het moment druk bezig met ontwikkelen. Met ’50 ontmoetingen’ en ’10 jaar later’ gooit de organisatie hoge ogen. We verwachten dan ook dat dit pas het begin is van een toonaangevende instelling op het gebied van ‘awareness’ en beeldvorming.

Een  initiatief dat staat voor maatschappelijke bewustwording en ontwikkeling van concepten met diepgang; een stichting die uitermate goed voor ogen heeft wat en hoe het anders kan. Open Mind Amsterdam is absoluut een toegevoegde waarde voor het hele land. Wij, in Amsterdam, mogen er ook extra trots op zijn dat het idee het licht zag in onze hoofdstad.