Stichting Repair Café

Echt Amsterdams Erkent

Wat doe je met een koffiezetapparaat dat niet meer werkt? Weggooien? Als het aan Stichting Repair Café ligt niet. Repair Cafés zijn plekken waar je gratis jouw kapotte spullen kan laten repareren. Het in Amsterdam begonnen initiatief trok onze aandacht. Wij spraken met Martine Postma, oprichtster van Stichting Repair Café.

Het idee van het Repair Café is ontstaan nadat Martine als journalist veel sprak met mensen over duurzaamheid en milieu. Het viel haar op dat veel mensen dingen onnodig weggooien. “Eerst dacht ik dat hen niet zo veel kon schelen. Toen ik langer met mensen begon te praten, kwam ik erachter dat mensen vaak wel willen repareren, maar hebben zij simpelweg de mogelijkheid niet.”, vertelt Martine. Met deze gedachten heeft zij op 18 oktober 2009 het eerste Repair Café geopend in Amsterdam-West. Door mensen op deze manier een goedkoop en laagdrempelig alternatief te bieden voor het kopen van nieuwe producten, proberen zij het onnodig weggooien van spullen tegen te gaan.

Naast dat het een goede manier is om het onnodig weggooien van spullen te voorkomen, draagt het Repair Café ook bij aan de saamhorigheid in de buurt. Voor veel mensen zijn de bijeenkomsten een leuke manier om mensen uit de buurt te leren kennen. Martine vertelt: “In iedere buurt zijn wel een paar handige Harry’s die het leuk vinden om te helpen in een Repair Cafe. Vaak zijn dat oudere mensen of mensen die werkloos zijn. Hier staan zij in het middelpunt van de belangstelling en zijn zij de held van de dag..”

Waar de stichting is begonnen met één Repair Café in Amsterdam-West, zijn er inmiddels 250 Repair Cafés in Nederland en 750 wereldwijd. De grote groei is volgens Martine te verklaren omdat zij het heel makkelijk hebben gemaakt om een Repair Café te starten. Martine legt uit hoe het werkt: “Wij hebben een kant en klaar pakket klaar liggen voor iedereen die een Repair Café wilt starten. Ik ben echt niet zelf in 750 winkels aan het repareren, hoor. In het pakket zit een complete lijst van de gereedschappen die je nodig hebt, een kant en klaar persbericht, posters.. Noem het maar op! ”.

Het volgende doel van Stichting Repair Café ligt bij het veranderen van de mindset bij de producenten. Martine legt uit hoe de kracht van het Repair Café gebruikt kan worden bij dit grotere doel: “Wij kunnen producenten benaderen en zeggen: kijk, je ziet dat mensen willen repareren. Producten zijn echter zo gemaakt, dat je ze niet makkelijk open kan krijgen. Ons doel als Stichting Repair Café is om het repareren van spullen weer terug te brengen als normale activiteit in het dagelijks leven. Als repareren écht weer normaal moet worden, dan moet er iets veranderen aan de producten. Producten moeten ook daadwerkelijk te repareren zijn. Daar ben ik nu voor aan het lobbyen”

Ondanks dat het Repair Café inmiddels een wereldwijd succes is, is het volgens Martine nog steeds een typisch Amsterdamse organisatie: “Niet praten, maar doen. Daarnaast is het in Amsterdam gestart en kom ik natuurlijk zelf uit Amsterdam. Een stad als onze leent zich hier ook heel goed voor; er wonen zoveel mensen. De gezelligheid in de Cafés is ook iets typisch Amsterdams”.

Echt Amsterdams is het hier zeker mee eens! Wij willen Stichting Repair Café dan ook graag de erkenning van Echt Amsterdams geven. Repair Café zorgt op een eigenwijze en authentieke manier bij aan een mooiere stad!