Filmhuis Cavia

Echt Amsterdams Erkent

Amsterdams charmantste filmhuisje, zo omschrijven zij zichzelf op hun website. Filmhuis Cavia is een 30 jaar oude bioscoop die geheel gerund wordt door vrijwilligers. Daarnaast is het met maar 40 stoelen de kleinste officiële bioscoop van Amsterdam. Echt Amsterdams was heel benieuwd naar dit bijzondere plekje in de stad. Wij spraken met Pim, huidig voorzitter van Filmhuis Cavia.

Toen in 1983 het toenmalige Prinses Beatrix Schippersinternaat leeg kwam te staan, zijn een aantal kunstenaars en filmmakers in het gebouw getrokken. Zij zochten een plaats waar zij hun creativiteit kwijt konden en hun kunsten tentoon konden stellen. Pim vertelt wat meer over het ontstaan van Filmhuis Cavia: “Er was al een soort Staatslieden filmfestival hier in de buurt. De filmbedrijfjes die hier aan meededen, draaiden al proefvoorstellingen in dit gebouw. Mensen uit de buurt vroegen zich af of wij geen kleine bioscoop konden starten. Dat is eigenlijk het begin geweest van Filmhuis Cavia. De naam Cavia komt van KAFKA (Kollektief Audiovisueel Kafé Amsterdam). Er bestond echter al een andere club die zo heette, wij hebben onze naam toen naar Cavia veranderd.”

Filmhuis Cavia is nog steeds een plek waar iedereen zijn of haar creativiteit kwijt kan. Er worden ook geen commerciële films gedraaid. “Dat gebeurt al in andere bioscopen, waarom zouden wij dat dan ook gaan doen?”, zegt Pim. Filmhuis Cavia kiest zelf de films uit die zij draaien, vaak zijn dit de alternatievere films. Dat is niet zonder succes gebleven, veel filmfestivals zijn begonnen in het filmhuis. De Roze Filmdagen, CinemAsia en het Klik! Animatiefestival zijn begonnen als klein festivalletje, maar zijn inmiddels te groot geworden voor het filmhuis. Allemaal dankzij de vrijwilligers die zich inzetten voor Filmhuis Cavia.

Het draaien van alternatieve films heeft wel eens voor aparte situaties gezorgd. Als Pim begint met vertellen begint hij al te lachen: “Een heel grappig moment was bij De Roze Filmdagen. Eén van de avonden was er een mannenavond, het stond hier helemaal vol met homo’s. Onder ons zit een boksschool. Toen de boksers net hadden getraind, kwamen zij naar boven om wat bij de bar te halen. Allemaal stoere boksers met ontblootte bovenlijven in een boks broekje. Die kwamen de bar inlopen en kwamen iets van 50 homo’s tegen. Die begonnen natuurlijk allemaal met fluiten. Die boksers waren heel snel weg, hoor. Dat was natuurlijk niet macho.”

Afsluitend vroegen wij aan Pim wat hij Echt Amsterdams vindt aan Filmhuis Cavia en of hij nog een boodschap voor de Amsterdammer heeft. Volgens hem is Filmhuis Cavia een plek waar iedereen zijn creativiteit kwijt kan. “Het is heel belangrijk dat er plekken zijn waar alternatieve dingen kunnen gebeuren en beginnen. Dat is het belangrijkste als het aan mij ligt. Er moet ruimte zijn voor beginnende projecten. Die projecten kunnen bij ons een goede start maken. Waar kan dat beter dan bij het kleinste en gezelligste filmhuis van Amsterdam? “

Echt Amsterdams is het hier zeker mee eens! Een plek die gerund wordt door vrijwilligers en de ruimte biedt aan alternatieve en creatieve projecten verdient zeker de Echt Amsterdams erkenning!