Het Plantenasiel

Echt Amsterdams Erkent

Rachelle Klaassen (26), in december 2011 afgestudeerd aan de Design Academie in Eindhoven, heeft een fascinatie voor de menselijke kijk op de natuur. Toen ze tweeënhalf jaar geleden naar Amsterdam verhuisde, verwonderde ze zich over de hoeveelheid verwaarloosde planten langs de kant van de weg. Planten die een beetje dood waren, maar vooral heel mooi en bijzonder. Deze planten moesten een nieuwe eigenaar krijgen. Zo werd het Plantenasiel geboren.

Rachelle hing posters door de stad, zodat mensen haar zouden contacteren, voordat de planten bij het vuilnis zouden worden gezet. Rachelle wordt vaak benaderd door mensen, die niet meer voor hun planten kunnen zorgen. Vervolgens sturen zij een foto van de plant, die op de Facebook pagina van het Plantenasiel wordt gezet. Het kost niet veel moeite om een nieuw thuis voor de planten te vinden. “Meestal is er al een minuut nadat het bericht is geplaatst, een nieuwe eigenaar gevonden”.

Om een plantenasiel te kunnen runnen, is kennis omtrent flora noodzakelijk. “Planten kunnen honderd jaar meegaan, maar dan moet je er wel goed voor zorgen”, aldus Rachelle. “Veel mensen geven hun planten te veel water. Dat moet je niet doen. Planten vinden dat niet fijn. Je kunt beter te weinig water geven, dan teveel. Eén keer in de twee weken volstaat. Maar je moet daarbij wel rekening houden met het seizoen: in de zomer hebben planten meer water nodig dan in de winter. Leven de planten in een huis waarbij de verwarming vaak hoog staat, dan hoef je minder zuinig te zijn met water aangezien het water dan verdampt. Of een plant wilt groeien of niet, hangt af van veel variabelen”.

Met het plantenasiel heeft Rachelle bezoekers op het Nuit Blanche festival blij gemaakt met planten, gered van de ondergang. Op het Open Air filmfestival Pluk de Nacht konden bezoekers planten met elkaar ruilen. Het plantenasiel is meer dan een tijdelijk project voor Rachelle: “Het past heel erg bij alles wat ik doe. Het planten bemiddelen kost me helemaal geen moeite. Ik krijg allemaal leuke mailtjes van mensen, ga op bezoek om planten te redden en kan toekomstige eigenaren blij maken.” Het plantenasiel blijft ze nog wel even doen. Daarnaast is Rachelle gevraagd door uitgeverij Cossee om een boek te schrijven over de achterliggende gedachte van het plantenasiel. Ook geeft zij iedere woensdagmiddag les aan kinderen over moestuintjes. Het plantenasiel is een non-profit bedrijf: “Ik vind het belangrijk dat bijzondere planten niet op straat belanden. Daar moet het puur om gaan, niet om geld”.

Het Plantenasiel is authentiek, vindingrijk en eigenwijs, dus verdient een erkenning!