Kantlijn

Echt Amsterdams Erkent

Even lekker je frustraties van je af schrijven; het kan behoorlijk opluchten als je ergens mee zit. Helemaal als je veel hebt meegemaakt en even niet weet aan wie je het kwijt moet kan het een soort therapeutische werking hebben. Ook bij het Amsterdamse schrijverscollectief ‘Kantlijn’ is dit het geval. Kantlijn is een schrijf- en dichtclub waar (ex) dak- en thuislozen wekelijks terecht kunnen om onder leiding van ervaren schrijvers hun gedachtes op papier te zetten. Echt Amsterdams ging langs bij één van deze workshops om de sfeer te proeven en sprak met Leendert om meer over dit bijzondere initiatief te weten te komen.

Ruim twintig jaar geleden is Kantlijn begonnen als dagbestedingsproject vanuit het straatpastoraat uit protestant-christelijke hoek. Inmiddels is ‘Kantlijn’ onder leiding van stichting ‘Samenwonen-Samenleven’ uitgegroeid tot een plek waar de deelnemers hun talent kunnen ontwikkelen en zich kunnen ontpoppen als échte schrijvers. Naast het ontwikkelen van talent heeft Kantlijn een enorme sociale functie: mensen ontmoeten elkaar bij ‘Kantlijn’ en schrijven hier alles van zich af. “Alle stress, alle mooie dingen, alle herinneringen. Hier kunnen ze alles kwijt”, vertelt Leendert.

Nadat op een regenachtige maandag de schrijvers rond 13:45 één voor één binnen komen lopen en iedereen een plaatsje heeft gekozen kan de ongeveer tweeëneenhalf uur durende schrijfworkshop beginnen. Terwijl één van de deelnemers zich hardop afvraagt wie er die té sterke parfum op heeft, wordt de inleiding door één van de begeleiders gedaan en wordt het thema van de week besproken. Deze week is het thema ‘heimwee’, een thema waar veel schrijvers zich goed in kunnen vinden. Later op de middag vertelt Leendert dat zij dit elke week proberen: “Als je een thema in de belevingswereld van de schrijvers kiest, krijg je de mooiste verhalen. De mensen hier hebben écht wat te vertellen. De schrijvers die hier komen zijn mensen met écht bijzondere verhalen. Het zijn geen mensen die je elke dag ontmoet.”

Kantlijn werkt veelal met vrijwilligers en heeft een vaste kern van ongeveer achttien schrijvers. De deelnemers hoeven als zij bij ‘Kantlijn’ komen niet perse iets met schrijven te hebben. Ook Ada, één van de deelnemers, had van te voren weinig met schrijven: “Toen ik een keer meeging met een kennis naar een workshop ben ik schrijven pas echt leuk gaan vinden”. Eén keer in de drie weken verschijnen vier van de geschreven verhalen op de achterkant van de Z! krant. Daarnaast wordt twee keer per jaar ‘Kantlijn live’ georganiseerd; een avond waar de schrijver voordragen uit eigen werk.

“Kantlijn biedt mensen de kans om nare ervaringen om te buigen tot iets moois. Als zij positieve feedback krijgen op hun (soms erg heftig) geschreven verhalen, zie je de schrijvers opbloeien. Daarnaast worden bekende plekken in Amsterdam in een ander licht gezet, de stad wordt opnieuw aan je voorgesteld.”, vertelt Leendert. Je leert een andere kant van de stad kennen en dat is voor iedere Amsterdammer een aanrader. Het Amsterdamse schrijfcollectie ‘Kantlijn’ verdient om die reden ook zeker de Echt Amsterdams erkenning, gefeliciteerd!

Website: kantlijn.org