iambe

Echt Amsterdams Erkent

De geur van versgebakken brood of koekjes, wie kan dat nou weerstaan? Bij de gemiddelde bakkerij zijn deze heerlijke geuren in volle glorie aanwezig. Zo is dat ook bij ‘Iambe’ het geval, met als verschil dat ‘Iambe’ geen gemiddelde bakkerij is. Iambe is naast een biologische bakkerij ook een sociale firma/dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een prachtig initiatief waar wij graag meer over wilde weten: Echt Amsterdams ging langs bij de Iambe winkel in de Bilderdijkstraat om met Dave Tijssens, coördinator bij Iambe, te praten over dit mooie project.

Voor de lekkerste koekjes, croissantjes of broden gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking, mensen vanuit de GGZ maar ook mensen met een niet aangeboren hersenletsel kan je inmiddels al tien jaar bij Iambe terecht. Waar zij begonnen zijn met vijf deelnemers, werken er inmiddels 45 deelnemers verdeeld over de drie locaties bij Iambe: twee winkels, één bakkerij en een textielwerkplaats. In het begin was het best moeilijk om in Amsterdam een beetje in beeld te komen voor Iambe, maar inmiddels gaat het prima en zijn de Iambe-filialen goedlopende winkels geworden. Naast de verkoop in de twee winkels levert Iambe ook aan horeca, kantoren en kinderdagverblijven.

Zoals bij elke bakkerij staat ook bij Iambe een hoogwaardig product centraal. De producten bij Iambe zijn biologisch en het croissantje is zelfs “de lekkerste van Amsterdam”. Dave vertelt: “Toen wij in 2006 net open gingen, stond Johannes van Dam in onze winkel. Ik schrok wel even, maar later verscheen een door hem geschreven stukje waarin hij ons croissantje “de lekkerste van Amsterdam” noemde.” Uit de uitspraak van Johannes van Dam blijkt wel dat Iambe absoluut geen “zielig” product heeft. “Mensen moeten niet enkel denken; wat schattig, een stelletje gehandicapten die koekjes bakken”, vindt Dave. Bij Iambe is het belangrijk dat iedereen zinvol werk doet; ze leren echt een ambacht. In de winkel leren de deelnemers bijvoorbeeld om goed met klanten om te gaan of om te schakelen tussen het smeren van broodjes en bij de kassa staan. Aan de vriendelijke bediening van Karin tijdens ons gesprek, blijkt dat het met de klantvriendelijkheid bij Iambe in ieder geval wel goed zit. De deelnemers groeien binnen het ambacht, maar ook sociaal en motorisch. Zo komt één van de bakkers die gegroeid is in het bakkersvak binnenkort echt in dienst bij Iambe.

Naast de training bij Iambe zelf zijn er het afgelopen jaar zes van deelnemers van Iambe in samenwerking met het ROC een bakkersopleiding gaan doen. “Er was een “speciaal” groepje vanuit Iambe dat één dag per week les kreeg. Ze kregen op school de theorie en de rest van de week werkte zij bij ons. Ze hebben afgelopen jaar hun MBO 1 diploma gehaald, dat vond ik zo geweldig”, vertelt Dave. “De blijdschap bij de deelnemers dat ze echt een papiertje hebben gehaald dat er toe doet, geweldig. Eén van de deelnemers liet zijn blijheid merken en schreeuwde tijdens de diploma-uitreiking “I’ve made it!” door de zaal. Daar kan ik zo van genieten”, gaat Dave lachend verder..

Naast heerlijk brood biedt Iambe ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans op zinvol werk. Een prachtig Amsterdams initiatief, wat om die reden de Echt Amsterdams-erkenning absoluut verdiend heeft.