Makkie

Echt Amsterdams Erkent

De Indische Buurt in Amsterdam Oost in een ondernemende en diverse buurt met veel mooie projecten. Eén van die inspirerende projecten is Makkie. Makkie is een beloningsprogramma in de Indische Buurt: Buurtbewoners kunnen Makkies verdienen door klusjes te doen voor andere bewoners uit de buurt. Buurtbewoners kunnen Makkies sparen, doorgeven aan een ander of inwisselen voor korting of producten bij lokale winkeliers en organisaties. Echt Amsterdams sprak met Shazia Ishaq, één van de initiatiefnemers achter Makkie.

Makkie is een aantal jaar geleden opgezet door verschillende bewonersgroepen in de Indische Buurt. Zij zagen de vrijwilligersvergoeding langzaam verdwijnen, maar wilden de actieve bewoners toch belonen voor hun inzet in de buurt. Naast de huidige vrijwilligers zochten zij een manier om alle bewoners te stimuleren om ook bij te dragen aan een betere buurt. Makkie is hier de ideale oplossing: een beloningsmiddel waarmee je door het doen van een activiteit, korting kan krijgen op een andere activiteit. Dit “betaalmiddel” werkt heel simpel, maar is heel effectief: voor het doen van een activiteit van een uur, krijg je één Makkie. Mensen die zich inzetten voor de buurt, maar geen financiële middelen hebben om bijvoorbeeld naar een concert te gaan, kunnen door het betalen met Makkies nu wel een keer een concert te bezoeken.

“Ik denk dat de Indische Buurt perfect is voor een project als Makkie. Er zijn zo veel ondernemers in de buurt”, legt Shazia uit. Momenteel zijn er vijftien verschillende verzilverpartners (plekken waar men de Makkies kan gebruiken als betalingsmiddel). Naast verschillende kleine ondernemers, doen ook grote organisaties zoals de Albert Heijn mee. Daar krijgt men bij inlevering van één Makkie twee euro korting op tien euro boodschappen. Eén van de best lopende Makkie verzilverpunten is echter de Canta Club Oost. Bij inlevering van een makkie krijgt men daar een taxiritje binnen de Indische buurt: ideaal voor oudere mensen. “Vaak zie je dat de kinderen of kleinkinderen Makkies verdienen voor hun (groot)ouders.”, noemt Shazia als voorbeeld van de mogelijkheden van een Makkie. Je kan Makkies namelijk ook inzetten voor iemand anders.

Wat duidelijk werd terwijl wij met Shazia spraken, is dat Makkie een “cirkelsysteem” is waar de hele buurt bij wordt betrokken en wat aan heeft. De effecten van Makkie zijn volgens duidelijk te zien: “Ik denk dat het vooral een verbindende factor in de buurt is. Ik werk ook veel met vrijwilligers, maar soms voel ik mij wel eens schuldig. Je kan niet iedereen een beloning geven in euro’s. Dat je iemand dan Makkies kan geven, is fantastisch.”

Het uiteindelijke doel van Makkie is nog verder te groeien, ook buiten de Indische Buurt. “Het zou mooi zijn als de Makkie even groot wordt als de flippo. Iedereen had dat vroeger in huis. Dat willen wij met Makkie ook bereiken.”. “Voor wat, hoort wat”, is volgens ons een goede beschrijving van de Makkie. Makkie is een Echt Amsterdams initiatief dat op een brutale manier bijdraagt aan een actievere stad. Op een creatieve manier zorgen zij voor meer verbondenheid en initiatieven in hun buurt. Makkie verdient om deze reden zeker de Echt Amsterdams erkenning!